Objevte tajemství french macarons

Připravila Alena Břicháčková: Tyto malé barevné sladkosti dobývají pomalu ale rychle svět. Není se čemu divit, vždyť jsou tak výborné! Ale jaká je jejich historie? Ačkoliv se francouzské macarons, u nás známé jako makronky, spojujeme především s francouzskými cukrárnami a pekařstvími, pochází původně z Itálie. Současnou podobu však opravdu získaly ve Francii, a to na počátku 20. století, kdy se makronky „zdvojily“. K dokonalosti je dovedl slavný pařížský cukrář Pierre Desfontaines, který je zkusil spojit čokoládovým krémem.

zahlaviii

Chtěli byste si tyto neodolatelné makronky připravit doma?

Ingredience na 40 kusů makronek

Těsto: 250 g mandlové moučky 250 g cukru moučka 200 g bílků 225 g cukru písek 75 ml vody špetka soli

Náplň:

může být libovolná: marmeláda, čokoládový ganáž, mascarpone s ovocem, máslový krém apod.

Pracovní postup:

Smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky si rozdělíme na polovinu (100 a 100 g). Do kastrůlku připravíme cukr písek s vodou. První polovinu bílků společně se špetkou soli vyšleháme a dáme vařit spolu s cukrovou vodou. Vaříme na 118 stupňů. Rozvar vlijeme do sněhu (na třikrát) a šleháme. Mezitím vlijeme druhou polovinu bílků do směsi mandlové moučky a cukru, vznikne kaše. Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše. Tuto základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme 45 minut osychat. Poté pečeme 9 minut na 180 stupňů (na co nejmenší výkon trouby). Z plechu sundáváme až za studena!

Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao apod., podle toho, pro jaký druh makronek jsme se rozhodli.

Advertisements