Panické ataky se dají odehnat. Stačí jen správně dýchat a zapojit smysly. Toho nejhoršího se vůbec neobávejte, o život vám opravdu nejde

Pocit nepravidelného srdečního tepu, tlak v hlavě, třes, závratě, dušnost a hyperventilace. Toť jen setina fyzických příznaků, které panickou ataku doprovází. Ano, jsou děsivé a hlavně nepříjemné, ale naštěstí existují různé účinné strategie, jak je zvládat a zmínit.

Skoro každý se s nějakou formou úzkostí setkal. Někdo jen v té lepší, psychické, síle, někdo i v té fyzické. A ano, fyzický projev může mnohdy tak překvapit, že člověk sám neví, zda mu nejde o život.

Panická ataka je v podstatě poslední kapka stresu, intenzivního pocit strachu, vyčerpání či nervozity. Někdy může být spouštěčem skipping meals (např. vynechání oběda), málo tekutin, málo cukru… ale ve většině případů se vždy jedná o psychiku.

Projevy jsou různé. Někdo může zažít depersonalizaci (pocit odcizení těla), někomu je na zvracení, někdo zažije extrémní bušení srdce s pocitem vynechá úderů (které se uklidní), má pocit, že se nenadechne nebo může zažít brain surge, což je vlastně mozkový náraz kvůli odkrvení v tu chvíli nepotřebných orgánů do důležitých orgánů, což je právě srdce a mozek (proto můžete začít náhlý extrémní tlak v hlavě a člověk se o to víc lekne). A kdo to zažije poprvé, je jasné, že člověk začne ještě více panikařit s myšlenkou, že je konec.

Zdroj: Google.com

Panická ataka začíná v hlavně. Týden se můžete pohybovat ve stresu, v nějakých obavách, z toho, že se stane nějaká událost a na úkor toho vám tělo takto pěkně poděkuje. Nejhorší je, že je těžké nemyslet na negativní věci a když už vás jen něco štve, navalí se na to další a další věci – a to je pro panickou ataku úplně ideální. Často panická ataka vzniká anticipačně, kdy už člověk automaticky očekává, že se něco stane. Pak stačí jen jedna věc a stres vyskočí na extrémní hodnoty.

Co pomáhá? Hluboké pomalé nádechy technikou dýchání do čtvercenadechujte se na čtyři vteřiny, zadržte dech na čtyři vteřiny, vydechujte na čtyři vteřiny a znovu zadržte na čtyři vteřiny. Dále doporučujeme metodu 5-4-3-2-1, kdy identifikujte pět věcí, které vidíte, čtyři věci, které můžete cítit, tři věci, které slyšíte, dvě věci, které můžete cítit nosem, a jednu věc, kterou můžete ochutnat.

Dále pomáhají doplňky stravy, zejména hořčík. Ideálním pomocníkem na zvládání stresu a úzkosti může být i bylinný extrakt Allnature Stres. Tento doplněk obsahuje směs bylin, které pomáhají snižovat stres a zlepšovat psychickou pohodu. Dále můžete vyzkoušet i aromaterapii, je dobré u sebe nosit třeba rollo-on s levandulí či další jinou vůni, která vám navodí pocit bezpečí.

I když se to zdá být strašně jednoduché, víme, že není. Panická ataka může trvat v řádu několika minut až půl hodiny. Ale věřte, že to přejde. I v tom nejhorším případě, kdy máte pocit, že je to na zavolání záchranky. Mnohdy to poprvé tak dopadne, ale věřte, že na to nejste sami. Nic se vám nestane. Opravdu nic.

KOMENTÁŘ

Discover more from ANNETTEMAG

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading